Voihan vaalikone!

Vaalikoneisiin vastaamisessa joutuu ehdokkaana tulkitsemaan kysymyksiä ja valitsemaan vastaamisen näkökulmaa. Olen pyrkinyt perustelemaan vastauksiani. Alla linkkejä suoraan eri vaalikoneiden vastauksiini ja jos et jaksa lukea vaalikonevastauksia niin skrollaa alas suoraan nostoihini yleisimmistä teemoista.

Seuraavassa nostoja vaalikoneiden teemoista:

  • Verotus ei saa nousta: Verotusta ei tule korottaa, talouden tasapainoa on etsittävä ensisijaisesti tulopuoleen keskittymällä (yritysten houkuttelu, varttuneemman väen pitäminen kunnassa) ja toimintatapojen tehostamisella.
  • Kiusaamiselle nollatoleranssi: Entistä selkeämmin esille yhteiset pelisäännöt ja kiusaamisen seuraukset.
  • Päihteet pois Hemmingin koulusta: Vapetuksen tuoksu leijailee Hemmingin koulun vessoissa. Nuoria osallistava 3-vuotinen Vinssi-hanke tuo toivottavasti päihteiden käytön lopettamiseen konkreettisia keinoja.
  • Kännykät kaappiin koulupäivän ajaksi: Välitunnit ovat oiva paikka sosiaalisille suhteiden harjoitteluun ja liikkumiselle istumisen vastapainoksi. Kännykkä voi hyvin olla koulupäivän ajan lukitussa kaapissa.
  • Maistuvampaa kouluruokaa: Ymmärrän huolen liiallisen lihan syömisen vaikutuksista. Kouluissa valmistetaan ruokaa jo nyt ravitsemussuositusten mukaisesti. Kasvisruokien määrää on pyritty lisäämään sillä seurauksella, että kasvisruoat vaikuttavat nyt jäävän lasten ja nuorten lautasille. Lautashävikkiä ja tarjoiluhävikkiä pitää pystyä vähentämään ja se alkaa mittaamisesta. Kouluruoan tärkein tehtävä on auttaa lapsia ja nuoria jaksamaan koulupäivän ajan ja mahdollistaa energiatasot oppimiselle. Mieluummin pyritään lisäämään kasvisten määrää ja muokkaamaan reseptejä maistuvammiksi.
  • Kouluverkko: Maskussa aloitetaan palveluverkkoselvityksen laadinta tänä vuonna ja siihen sisältyy Maskun koulut. Mikäli oppilasmäärät putoavat merkittävästi, jonkin koulun sulkeminen voi olla perusteltua. Lapsivaikutusten arviointi tulee tehdä huolella. Mikäli lapsimäärät pysyvät eri asuinalueilla toiminnan laadukkaan järjestämisen ja talouden kannalta järkevällä tasolla, kouluverkko voidaan pitää ennallaan. Kriittinen oppilasmäärä selvinnee selvityksessä.
  • Alle 3-vuotiaiden kotihoidontuen kuntalisä: Mielestäni kannattaisi selvittää, löytyisikö potentiaalia säästää varhaiskasvatuksen kasvavista kustannuksissa maksamalla kotihoidontuen kuntalisää alle 3-vuotiaista kotona hoidettavista lapsista. Pienimmät lapset vaativat enemmän hoitajia ja hoitokustannukset ovat korkeat. Samaan aikaan asiakasmaksut pienenevät. Ne, jotka haluavat mennä töihin aiemmin, voivat niin edelleenkin tehdä.
  • Omatoimisuutta kirjastoihin: Kirjastojen omatoimisuuteen panostamalla parannetaan kuntalaisten palvelun saavutettavuutta ja palvelun aukioloja. Kirjastot ovat tärkeitä kohtaamispaikkoja ja niissä tulee jatkossakin olla meidän ihanat kirjastoihmiset palvelemassa kuntalaisia arjen asioissa.
  • Kuntien omistus yritystoiminnassa: Kriittinen infra (vesihuolto, jäteveden puhdistus, jätehuolto) on perusteltua toteuttaa kuntien yhteisesti omistamien yritysten avulla. Muut palvelut on syytä kilpailuttaa ja varmistaa, että myös pienet ja paikalliset toimijat pystyvät osallistumaan hankintoihin.
  • Kerrostalo keskustaan: Meidän tulee houkutella kerrostalorakentaja, jotta saamme pidettyä omakotitaloistaan luopuvat kuntalaiset Maskussa. Voisiko katutasossa olla liiketilaa?
  • Terveysaseman tontille rivitaloja tai omakotitaloja: Maskun terveysaseman jatkokäyttö näyttää heikolta; purkaminen ja uudelleenkaavoitus rivitalo- tai omakotitalotonteiksi sen sijaan, että jätetään kiinteistö “toivotaan toivotaan” -tilaan vuosikymmenten ajaksi ja maksetaan tyhjän rakennuksen lämmityskustannuksia.
  • Kiinteistöt: Toteutetaan kiinteistöstrategia suunnitellusti (kunnan ei tarvitse omistaa kaikkia seiniä). Tämä tarkoittaa sitä, että olen sen kannalla, että kylätalot voitaisiin kokeilla myydä myös yksityiselle toimijalle (mikäli yhdistykset eivät halua ottaa korjausvelkaa harteilleen; käyttökustannuksiin on luotu kiinteistöavustus), jolla toivottavasti olisi rahkeita kunnostaa ja myös kehittää toimintaa yhdessä yhdistysten kanssa.
  • Föli, mutta ei hinnalla millä hyvänsä: Kunhan liittymisen kustannusvaikutukset eri skenaarioille on selvät, eikä joukkoliikenteen kustannukset merkittävästi nouse nykytasosta (n.175 000 euroa), niin olen valmis äänestämään Fölin liittymisen puolesta. Oltaisiinko valmiit vaikka vähempiin vuoroihin, jos ollaan Fölissä?
  • Kuntaliitos: Ei ole ajankohtaista Maskussa, mutta jos olisi ajankohtaista, niin Naantalin tai Raision suunta voisi olla potentiaalinen, ei Nousiainen.

Toivottavasti vastauksistani oli iloa! Ja jos jäi jotain kysyttävää, niin laita rohkeasti viestiä (parhaiten minut tavoittaa whatsappilla 050 3864338).

Muista äänestää joko ennakkoon 2.4.-8.4.2025 tai varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina 13.4.2025!

Sinä päätät!