Voiko kiusaaminen olla rikos?

Lainvastaisille teoille nollatoleranssi kouluissa ja niiden ulkopuolella

Kiusaaminen kehittyy, ja siksi myös kiusaamisen ehkäisyn ja kiusaamistilanteiden hoitamisen on kehityttävä. Lainvastaisille teoille on oltava nollatoleranssi kouluissa ja niiden ulkopuolella. Meidän on päättäväisesti kamppailtava kiusaamista vastaan, sillä pahimmillaan kiusaaminen voi jättää koko elämän mittaisia, syviä vaurioita. On muistettava, että kiusaaminen jättää myös kiusaajaan jälkensä.

Miten voi vaikuttaa?

Jätimme Rami Koiviston, Heidi Rantalan ja Taru Liimatan kanssa 31.5.2021 valtuuston kokouksessa valtuustoaloitteen lainvastaiseen toimintaan puuttumiseksi Maskun kouluissa. Tavoitteena on laatia yhteistyössä poliisin ja muiden viranomaisten kanssa nykyistä selkeämmät ja suoraviivaisemmat ohjeet sekä yhteiset toimintamallit erilaisiin tilanteisiin puuttumiseksi.

Hyviä käytänteitä kannattaa monistaa

Etelä-Karjalassa on saavutettu hyviä tuloksia uudesta mallista lainvastaisiin tekoihin puuttumiseksi. Ohjeistuksen ydin on siinä, että se tuo yhteiset selkeästi kirjatut ja riittävän vakavat toimintatavat kiusaamiseen puuttumiseksi. Malli tarkoittaa tiivistettynä sitä, että jos alle 15-vuotias lapsi tekee koulussa lainvastaisen teon, asiasta tehdään rikosilmoitus. Tekijä ohjataan keskusteluryhmään, jossa on tekijän ja uhrin lisäksi mukana keskustelemassa molempien huoltajat, poliisi sekä nuorten oikeusedustaja.

Etelä-Karjalan ohjeistuksessa on kuvattu, mitä pahoinpitely, laiton uhkaus, varkaus tai näpistys, vahingonteko, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen, kunnianloukkaus, viestintäsalaisuuden loukkaus, identiteettivarkaus, viestintärauhan rikkominen, salakuuntelu, salakatselu ja vainoaminen tarkoittavat ja miten niihin puututaan. Myös kiusaaminen voi olla henkistä väkivaltaa, jolloin se voi täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkistön. Tutustu Etelä-Karjalan ohjeistukseen tarkemmin täällä.

Toivon, että aloite lähtee rivakasti toteutukseen.

Susanna Lehtojärvi
kunnanvaltuutettu, kunnanhallituksen puheenjohtaja, nuorisovaltuuston kummivaltuutettu

#toimintatavat #nollatoleranssikiusaamiselle #kiusaaminen

Valtuustoaloitteita löydät myös täältä: https://www.maskunkokoomus.fi/luottamushenkilot/valtuustoaloitteet/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *